Hiragana - Katakana - Kanji

Hiragana - Katakana - Kanji

こんにちわ!私はフリスカです。どうぞうよろしくお願いします。
I try to learn Japanese here. So here are some words that I learn in N5 module. Hope to help you learn Japanese too.

In Japanese, there are
  • ひらがな (hiragana)
  • カタカナ (katakana)
  • kanji

Hiragana

Hiragana is a Japanese syllabify, one component of the Japanese writing system, along with katakana, kanji and in some cases rōmaji (Latin script). The word hiragana literally means "ordinary" or "simple" kana ("simple" originally as contrasted with kanji).

Here is Japanese alphabet in Hiragana...

Hiragana Chart

Katakana

The word katakana means "fragmentary kana", as the katakana characters are derived from components or fragments of more complex kanji. Katakana usually use for absorption words (kata serapan kalau dalam bahasa Indonesia). If you want to write foreign name, country name, you need to use katakana. For example if I want to write my name (Frisca), I need to write it with katakana = フリスカ (furisuka and it sounds like Frisca).

Here is Japanese alphabet in Katakana...

Katakana Chart

For first learner, I need to memorize hiragana and katakana. I memorize it from a-i-u-e-o then ka-ki-ku-ke-ko and so on and so on. After memorize hiragana, I memorize katakana. To help me memorize it well, I use mobile apps like Duolingo and Lingodeer. Some of my friends used hiragana pro and katakana pro. But I already use Duolingo and Lingodeer plus Memrise too. Too much application for me to install if I install hiragana and katakana pro too. HAHA.

Here's some tips for you to memorize hiragana...
SAmurai

さis like SAmurai's face. You need to imagine it to see さlike samurai's face. Hehe. So the opposite of さis  ち (chi). You can also memorize it like number 5. ら(ra) is also like number 5. Then き (ki) is さ with two strip or you can imagine き like a KIte. 

Another one is く(ku). It is like your mouth saying 'ku' from side view. む(mu) is like cow's face and say 'moo' like cow's sound.

Hard?? It is not if you like to learn Japanese...

Tips to memorize katakana...
I and many other friends hard to memorize シツソン(shi-tsu-so-n). It seems same but different when you write it. This image help me to remember it:

Sumber: PONGO
To remember ソ(so), I always say it SOy because ソ looks like 'y' right? So the other is 'n' ン. Easy to remember that. But still difficult to remember shi and tsu. Haha.

Right now, I memorize it all. But if I read hiragana and katakana, I still spell it like a kindergarten student. Hehehe.

This is just a basic of Japanese. Still a lot to learn...

You can read my next post about learn Japanese here.


Kanji

Kanji are the adopted logo graphic Chinese characters that are used in the Japanese writing system. They are used alongside the Japanese syllabic scripts hiragana and katakana. Kanji is often use in Japan. Because it's more easy to write with kanji than just write it with hiragana and katakana. And have the right meaning. Hmm how to explain this...

For example, はな(hana) have two meaning. One for flower and the other is nose. So, if you write it just with hiragana, the reader will confuse. Is it flower or nose? So kanji play the useful role here. Instead of hard to memorize and write it. HAHA.

Another one...
It is shorter to write 私 (watashi) than わたし, right? 

Japanese novel write with kanji is the book from left, while write with hiragana is from right.

Ok. It is for today's lesson. I hope in the future I can write another post for this blog in full Japanese. Amen everybody???? Amen...


26 comments:

  1. dulu sempet suka bahasa jepang, garagara kegandrungan nonton anime dan baca manga sampai belajar bikin komik manga juga. bahkan punya kamusnya, wehehe. sekarang lupa lagi semua, pindah haluan dari korean. baca ini berasa nostalgia

    ReplyDelete
    Replies
    1. waah kak Eka suka juga bahasa Jepang?? Eh manganya selesai ga kak? Boleh tuh dikasih liat di blog hehehe.

      Delete
    2. manga jaman SMA dulu, ntah pada kemana sekarang...hehehe

      Delete
    3. yaaah sayang sekaleeeh
      padahal mayan itu taro diblog
      terus diliat bertaun2 kemudian jadi nostalgia eheheh

      Delete
    4. karna sering pindah rumah (maksudnya aku abis kuliah kos teru skerja jug akos, jadi yah dokumen tercecer)

      Delete
    5. oh iya sihh..Aku juga sempet ngalamin hidup nomaden...Ga enak memang pindah2 begituuu. Barang-barang jadi tercecer2 gitu ya hehe

      Delete
  2. hi! I saw this blog from 1M1C.(I'm sorry bcs using another uname for commenting this). another tips from me to quickly remember Kana (a not so applied method for remember katakana since they are barely used): writing! it can be rewrite your favorite song, phrases, or start to write a diary in Japanese! 頑張(がんば)ってくださいね!someday yoU can write a blogpost in Japanese!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa another friend from 1M1C!! よろしくレナさん!
      Yes! Writing is also the key. I always write hiragana in high school and a little katana, so I easily remember it right now when I try to study it again hehe

      But to write full Japanese, I still lack of vocab so can't do it right now hahaa

      Thanks for the pray anyway! どうもありがとうございました。

      Delete
  3. Jadi ingat jaman sekolah dulu belajar bahasa Jepang dan semangat banget menghafal hurufnya, sekarang sudah lupa hihii... semangat kak, saya aminkan doanya semoga bisa menulis di blog ini full Japanese :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iiiih seneng banget di sekolahnya dapet bahasa Jepang. Aku dulu dapetnya mandarin hehe

      Iya AMIN semoga suatu saat muncul pos dalam full Japanese ya hehehe

      Delete
  4. Koniciwa!! Jadi inget doraemon, hihii..

    Terima kasih ilmu kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konnichiwa Kyndaerim-san ^^

      wah sama tontonannya Doraemon. Dulu pas kecil, mamaku bilang aku nangis2 pas Doraemon uda abis.

      Sama-sama kak :D

      Delete
  5. Hai mbak fris, kau mengingatkanku 12 tahun lalu learning japanese dari eksul SMA..cuma bertahan smp 6 bulan hahahay. Keren mbak..jadi mau belajar lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halo kak Shafira!
      Wah asik banget sih ada ekskul itu di sekolahnya!! Aku ga adaa huhuhu

      Ayo belajar lagi! Hehehe

      Delete
  6. Saya pernah ikut ekskul jepang pas SMA. Tapi kemudian lupa sekarang ini. Hehe. Materinya sama persis seperti ini. Ijin nyimak postingannya ya kk. Sukses selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slalu ngiri sama yang ada ekskul Jepang di sekolahnya >.<

      Wajar kok lupa kalau sudah ga pernah dipakai. Hehee
      Makasih uda nyimak posku ya kak! Sukses juga

      Delete
  7. Aku ga pernah belajar bahasa jepang sama sekali. Cuma suka makanannya aja. Haha
    Seru ga mba belajar bahasa jepang ? Sejauh ini yang sering aku dengar cuma bahasa korea.
    Oia salam kenal ya. Kalau berkenan follow back. Biar makin akrab. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau suka, pasti seru kak! Hehe. Daripada belajar Mandarin, aku lebih suka belajar ini. Padahal di Mandarin juga ada kanjinya..bahkan kanji doang...cuma yang bikin susah ada intonasi pengucapan gitu di Mandarin yang susah kuterapkan =.="
      Nah kalau Jepang tuh lebih mudah aja buatku hehe

      Kalau korea pasti karena sering nonton drakor ya? Hehehe

      Aku sudah follow back ya btw 😀
      Makasih sudah mampir ^^

      Delete
  8. Menarik sih ini. Dulu aku belajar bahasa Jepang sebatas beberapa kosa kata sehari2. Tapi karna gak pernah dipake ya lupa hehe. Dulu aku lebih ke belajar mandari. Katanya sih menurut sejarah bahasa jepang mengadopsi dari mandarin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul. Kanji dalam bahasa Jepang itu sama dengan kanji dalam bahasa Mandarin. Cuma memang beda cara baca dan bahkan kadang beda arti. Jadi sebenarnya kalau sudah menguasai bahasa Mandarin, akan lebih mudah belajar bahasa jepang

      Delete
  9. Keren banget jadi tau hiragana artinya simple. Next Bahasa jepang dari nomor 1 - 10 dong ka, buat melatih anakku, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makasih kakak 😀

      Wah makasih ya idenya buat next post! Nanti kucoba buat tentang itu yaa 😄

      keren banget ngajarin pakai bahasa Jepang. Aku juga pengen nih supaya anakku nanti bisa bahasa Jepang. Makanya kubelajar dulu sekarang hihihi...

      Delete
  10. I really love to learn new language, japan language is one of I want to learn. After read this, I think japan language is not easy, haha. Thankyou for your information

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noooo. Japanese is more easy than Bahasa Indonesia! HAHAHA but yes, difficult to memorize the alphabet...But a lot of my friends can memorize hiragana and katakana in just two hours. So I think it's not difficult too HAHA

      Delete
  11. Saya dulu suka banget sama jepang, sampai bela-belain belajar bahasa jepang selama liburan sekolah. Belajar bahasanya, hiragana, katakana, kanjinya cuma beberapa karena susah, dengerin audionya, musiknya..😍
    Sampe merasa"wah saya udah fasih nih"
    Padahal mah enggak.
    Setelah lulus sekolah. Perlahan mulai lupa, tapi masih inget beberapa, karena masih suka denger lagu jepang dan nonton anime😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ada yang sama nih!! 😆😆😆

      Tapi effortnya lebih gedean kaka. Hehe Soalnya aku masih belom fasih yawlaaa... Masih kurang vocab-ku

      anyway
      よろしくお願いします!

      Delete

Follow Me

Labels

Instagram